Португалия се превърна в популярна туристическа дестинация, а вниманието на туристите

...
Португалия се превърна в популярна туристическа дестинация, а вниманието на туристите
Коментари Харесай

Томар - цветната столица на Португалия, която примамва туристите

Португалия се трансформира в известна туристическа дестинация, а вниманието на туристите се концентрира главно върху плажовете по атлантическото крайбрежие, върху курортния район Алгарве, върху столицата Лисабон и покрайнините й, като Синтра, Кашкайш и Кабо да Рока, върху светилището във Фатима, или върху Порту, Гимараеш  и Брага, върху университетския град Коимбра, върху архипелазите Мадейра и Азорски острови.

Малко настрана от полезрението на непросветените туристи остава град Томар, който се намира в централната част на страната, на брега на река Набао. Свързван е с богатата история на Ордена на тамплиерите и неговия правоприемник Ордена на Христос.

Веднъж на четири години Томар попада в полезрението на света с това, че се трансформира в Цветната столица на Португалия, споделя Българска телеграфна агенция. Там се организира най-големият народен фестивал. Предпоследното издание на феста беше в края на юни и началото на юли 2019 година, а тази година фестивалът се състоя от 1 до 10 юли (виж тук повече и за други фестивали в Европа това лято).

Фестивал на подносите или Феща душ табулейруш

Фестивалът по-често е наричан Фестивал на цветята или Цветен фестивал, само че в действителност формалното му име е  Фестивал на подносите или Феща душ табулейруш. Думата табулейруш в превод от португалски значи поднос. Но в тази ситуация с фестивала в Томар не става дума за елементарни подноси, с които се сервира храна. Табулейруш, които се демонстрират на фестивала в града, са в действителност като кошници в основата си. В тях има подредени бамбукови пръчки, върху които са нанизани питки самун и големи хартиени цветя.

 
    View this post on Instagram           
A post shared by Festa dos Tabuleiros - Oficial (@festadostabuleiros)

 

Конструкцията е много висока и най-после приключва с корона с кръст или с дрънкулка на бял гълъб. Обикновено се носи от дами и девойки по време на фестивалните шествия в града. Всеки табулейруш е с височината на дамата или момичето, което го носи на главата си. Девойките и дамите са облечени в дълги бели одежди. Те са подпомагани в виновната задача от мъже или младежи.

Две такива шествия се организират в границите на фестивала. Първото шествие е с присъединяване на деца и се организира в първата неделя на фестивала. А второто е

Продължава на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР